Achtergrond

De achttien musici die het project uitvoeren, zijn verbonden aan het Sint Petersburgs
Symfonie Orkest ‘Taurida’. Ze zijn bijna allemaal tussen de 18 en 24 jaar oud. Van hun 7de tot 17de jaar hebben ze een speciale muziekopleiding in Rusland of een buurland gevolgd, wat betekent dat ze halve dagen naar een conservatorium zijn geweest en daar zijn afgestudeerd. Daarna zijn ze uitgekozen om aan het conservatorium van Sint Petersburg nog verder te studeren. Ze behoren tot de beste musici van hun generatie.

De muzikale leiding is in handen van Michail Golikov, een dirigent van 40 jaar oud, met nu al een indrukwekkende internationale carrière. Hij heeft veel ervaring in het werken met jongeren, niet alleen als dirigent maar ook als docent aan het conservatorium en als artistiek directeur van het jeugd-operatheater in St. Petersburg. Bij klassieke concerten voor jongeren in Zuid-Korea reden daar stadsbussen rond met zijn portret er megagroot op afgebeeld. Hij was na ieder concert lang bezig met handtekeningen uitdelen …

Het project Fresh Notes in Spring is een onderdeel van Stichting de Schat, die zich inzet voor een klassieke muziekopvoeding. De drijvende kracht achter het project is Anna Backerra. Ze is natuurkundige én componist en heeft haar muziekopleiding deels in Sint Petersburg gevolgd.